Wodę zagotować, posolić, dodać 1 łyżkę oleju i wrzucić makaron. Ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić.
Brokuła opłukać, podzielić na małe różyczki i wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gdy się zagotuje, gotować pod przykryciem przez 5 minut, a następnie odcedzić.
Na dużą patelnię przelać 3 łyżki oleju i rozgrzać. Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w paski i przełożyć na patelnię. Oprószyć imbirem, gałką muszkatołową, ostrą i słodką papryką w proszku, pieprzem cytrynowym i ziołami prowansalskimi. Wymieszać i usmażyć kurczaka. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w małą kosteczkę czosnek. Razem wymieszać i smażyć jeszcze 1 minutkę.
Następnie do kurczaka przełożyć makaron i brokuła. Razem wymieszać i smażyć jeszcze razem pod przykryciem przez 1-2 minuty. Wędzony żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i przed podaniem danie makaronowe posypać serem.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.