Przepisy Extra

Makaron z sosem pieczarkowym

Składniki:

Sos pieczarkowy:
20 dag cebuli (2 średnie)
3 dag smalcu
1 kg pieczarek
sól
pieprz
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka bulionu
Ponadto:
50 dag makaronu spaghetti

Sposób wykonania:

Pieczarki obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec i zeszklić na nim cebulę. Następnie przełożyć pieczarki. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Całość razem wymieszać i chwilkę smażyć. Następnie wlać ½ szklanki bulionu, wymieszać i razem dusić przez około 30 minut.

Do pozostałego bulionu dodać śmietanę i mąkę pszenną. Całość dokładnie wymieszać i wlać do pieczarek. Razem wymieszać i zagotować.

Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie. Przecedzić i rozłożyć na talerzach tak, żeby na środku talerza pozostawić miejsce na sos pieczarkowy. Następnie w pozostawione miejsce nalać sos pieczarkowy. Podawać na gorąco.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.