Makaron wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Dodać 1 łyżkę oleju i wymieszać. Zagotować razem i gotować makaron według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzić.
Na patelni rozgrzać olej. Por opłukać, pokroić w plasterki i zrumienić na oleju. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do pora. Wędzonego łososia obrać z ewentualnych ości, skóry i przełożyć na patelnię. Razem wymieszać i chwilkę smażyć. Następnie przełożyć makaron, ponownie wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.
Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny, starty na tarce o dużych oczkach wędzony żółty ser, szczyptę kolorowego pieprzu, ostrej papryki w proszku i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Całość razem wymieszać i zdjąć z ognia. Na koniec dodać koperek i śmietanę. Ponownie wymieszać i podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.