Trzeba przyznać, że ilość i różnorodność zastosowanych do wykonania tego przepisu na sałatkę składników jest imponująca.
Podstawowym składnikiem sałatki jest ulubiony przez wszystkich makaron. Jarzyny reprezentowane są przez czerwoną paprykę, ogórek, szczypiorek, por oraz kukurydzę konserwową. Produkty nabiałowe stanowią widoczną część składników i masy sałatki, a jest tam żółty ser, majonez i dietetyczny jogurt naturalny. Gamę smaków wymienionych składników poszerzają przyprawy: oregano, sól prowansalska oraz pieprz. Dzięki nim sałatka nabiera wyrazistości i konkretnego smaku :) Czytaj więcej
Przygotowana wg tego przepisu sałatka smakuje wyśmienicie, a do tego fantastycznie prezentuje się na stole mieniąc się wieloma kolorami: czerwonym, białym, żółtym i zielonym. Pasuje zarówno do dań przygotowywanych w kuchni, jak i na grillu :)
Polecamy tę niezwykle kolorową i smaczną sałatkę do wypróbowania na najbliższym spotkaniu przy grillu.
Udanego grillowania i smacznego :)
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, odcedzić i ostudzić. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Zielony ogórek opłukać i pokroić w kostkę (w skórce). Kukurydzę osączyć z zalewy. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por opłukać i pokroić w plasterki. Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić.
Do miski przełożyć makaron, czerwoną paprykę, zielony ogórek, kukurydzę, żółty ser, por i szczypiorek. Dodać majonez, jogurt naturalny, szczyptę oregano i razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.