Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko zrumienić na patelni teflonowej bez tłuszczu. Pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, razem wymieszać i jeszcze smażyć na małym ogniu. Wędzone udka kurczaka obrać z kości i ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Razem wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę.
Makaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedzić. Przełożyć do dużego garnka, dodać usmażoną cebulę z dodatkami, serek topiony, szczyptę tymianku i słodkiej papryki w proszku. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby serek się roztopił. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać na ciepło.
Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.
Smacznego.