Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodać miękką margarynę, żółtka i kilka kropel aromatu śmietankowego. Całość razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
Białka ubić na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie wsypać kisiele żurawinowe w proszku, mąkę ziemniaczaną, dodać olej i razem zmiksować.
Maliny opłukać i osuszyć.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W formie rozłożyć ¾ kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.
Ciasto wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić, następnie wyłożyć żurawinową piankę, a potem maliny. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto (¼). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 170 °C. Przed podaniem na stół ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.