Przepisy Extra

Malinowe ciasto z żurawinową pianką

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru pudru
25 dag margaryny
7 żółtek
aromat śmietankowy
Żurawinowa pianka:
7 białek
¾ szklanki cukru
2 kisiele żurawinowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek oleju
Dodatkowo:
60 dag malin
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodać miękką margarynę, żółtka i kilka kropel aromatu śmietankowego. Całość razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.

Białka ubić na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie wsypać kisiele żurawinowe w proszku, mąkę ziemniaczaną, dodać olej i razem zmiksować.

Maliny opłukać i osuszyć.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W formie rozłożyć ¾ kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.

Ciasto wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić, następnie wyłożyć żurawinową piankę, a potem maliny. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto (¼). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 170 °C. Przed podaniem na stół ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.