Przepisy Extra

Marchewka z dynią - jako dodatek do drugiego dania

Składniki:

1 kg marchwi (waga po obraniu)
30 dag dyni (waga po obraniu)
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
majeranek
imbir
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Marchew obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującej się wody i ugotować do miękkości. Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do marchewki, wymieszać i razem dusić, aż dynia będzie miękka.

W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę pszenną i dokładnie rozmieszać. Chwilkę smażyć, następnie wlać około ½ szklanki zimnej wody i zagotować (ciągle mieszając). Całość przełożyć do marchewki z dynią i razem zagotować. Dodać szczyptę majeranku i imbiru oraz kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać na ciepło, jako dodatek do drugiego dania.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.