Przepisy Extra

Marmurkowe jajka

Szukacie pomysłów na wielkanocne jajka??

Ja mam dla Was fajny i łatwy pomysł na jajka inaczej ;) Po obraniu ze skorupek wyglądają bardzo interesująco!

Marmurkowe jajka

Składniki:

6 jajek
sól
Zalewa:
750 ml wody
7 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
½ łyżeczki soli
10 ziarenek czarnego pieprzu
10 ziarenek kolendry
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
1 goździk
1 gwiazdka anyżu
4 woreczki herbaty (zwykłej)

Sposób wykonania:

Jajka włożyć do zimnej, osolonej wody, zagotować i pogotować przez około 6 minut. Następnie odlać gorącą wodę, zalać jajka zimną wodą i pozostawić w niej, aby wystygły. Na koniec łyżką delikatnie stukać w jajka, aby skorupka popękała z każdej strony (Uwaga: nie obierać jajek!).

Do drugiego garnka wlać wodę, dodać sos sojowy, cukier trzcinowy, sól, ziarenka czarnego pieprzu, kolendry, ziela angielskiego, jałowca, goździk, gwiazdkę anyżu oraz woreczek herbaty. Całość razem wymieszać, zagotować i pogotować przez około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie do gorącej, aromatycznej zalewy przełożyć potłuczone jajka i pozostawić w niej do ostudzenia. Na koniec włożyć do lodówki na noc.

Na drugi dzień jajka wyciągnąć z zalewy, obrać ze skorupek, opłukać i podać na stół, np. ułożone na sałacie.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.