Jajka włożyć do zimnej, osolonej wody, zagotować i pogotować przez około 6 minut. Następnie odlać gorącą wodę, zalać jajka zimną wodą i pozostawić w niej, aby wystygły. Na koniec łyżką delikatnie stukać w jajka, aby skorupka popękała z każdej strony (Uwaga: nie obierać jajek!).
Do drugiego garnka wlać wodę, dodać sos sojowy, cukier trzcinowy, sól, ziarenka czarnego pieprzu, kolendry, ziela angielskiego, jałowca, goździk, gwiazdkę anyżu oraz woreczek herbaty. Całość razem wymieszać, zagotować i pogotować przez około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie do gorącej, aromatycznej zalewy przełożyć potłuczone jajka i pozostawić w niej do ostudzenia. Na koniec włożyć do lodówki na noc.
Na drugi dzień jajka wyciągnąć z zalewy, obrać ze skorupek, opłukać i podać na stół, np. ułożone na sałacie.
Smacznego.