Karczek wieprzowy to chyba najczęściej grillowane mięso. Rzeczywiście ta część wieprzowego mięsa, szczególnie nadaje się go przygotowania w ten sposób. Raczej chude mięso, z lekkimi przerostami doskonale udaje się na grillu. Tłuszcz wytopi się i pozostanie smaczne, przypieczone mięso, pachnące ziołami, które były użyte do przygotowania marynaty. Czytaj więcej
Dodatkowym składnikiem marynaty, raczej niezbyt popularnym jest … maślanka, która doda karkówce specyficznego smaku i aromatu, a ponadto spowoduje kruchość mięsa.
Zachęcamy do przygotowania karczku na grillu wg tego przepisu. Naprawdę warto!
Smacznego :)
Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w około 1 ½ cm plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do maślanki dodać zmiażdżony czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, pieprz ziołowy i sól. Razem wymieszać i przyprawioną maślanką zalać karczek. Dokładnie wymieszać z marynatą i włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Na rozgrzany ruszt kłaść zamarynowany w maślance karczek. Grillować z dwóch stron do miękkości mięsa. Podawać z ulubionym dipem i sałatką.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.