Bardzo łatwe, szybkie i smaczne ciasto z serem na maślankowym spodzie. To coś innego i pysznego dla miłośników sera i serników - to taka mała odmiana sernika ;) Ciasto zawsze się udaje i jest idealne na każdą okazję. Dla niespodziewanych oraz planowanych gości. Na Święta i na co dzień.
Udanego wypieku życzę i smacznego :)
Do jednej miski wsypać mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i razem wymieszać. Do drugiej miski przełożyć maślankę, jajka, olej i razem wymieszać (zmiksować na małych obrotach). Na koniec przygotowane składniki razem ze sobą połączyć i wymieszać.
Ser przełożyć do miseczki, dodać śmietanę, cukier, cukier waniliowy i razem zmiksować blenderem, aby składniki się połączyły.
Prostokątną formę (25 na 36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć maślankowe ciasto, a na nim rozłożyć łyżeczką masę serową. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.