Prosty sposób na wyjątkowo dobre śledzie... od dzisiaj na "sklepowe" już nie patrzę... ;)
Zachęcam do skorzystania z tego błyskawicznego przepisu!
Smacznego.
Matiasy zalać zimną wodą i moczyć przez około 60 minut. Opłukać, osuszyć i pokroić na około 4 cm kawałki (1 śledź na około 4 części).
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w krążki. Na patelnię wlać wodę, dodać cukier i zagotować. Przełożyć cebulę, wymieszać i jak się zagotuje gotować 2 minutki. Zdjąć z ognia, odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Zostawić do ostudzenia.
Do rondelka przelać wodę, dodać ocet, cukier, pieprz czarny, ziele angielskie i liście laurowe. Całość razem wymieszać, zagotować i ostudzić.
W dużym słoiku (u mnie 800 ml) układać na przemian matiasy i cebulę, a na koniec całość zalać zalewą octową. Na górę słoika wlać olej. Słoik zakręcić i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.