Nowy, fajny pomysł na sałatkę śledziową w oleju. Coś dobrego dla miłośników śledzi, którym znudziły się już sałatki śledziowe z majonezem... ;) Te śledzie są aromatyczne i wyraziste w smaku.
Trzy główne składniki: śledzie, czerwona cebulka i suszone śliwki, pokrojone i układane warstwami w dużym słoiku. Przekładane aromatycznymi przyprawami: ostrą papryką w proszku, cynamonem, pieprzem ziołowym, ziarenkami ziela angielskiego, goździkami i listkiem laurowym. Czytaj więcej
Z podanych składników sałatki wychodzi bardzo dużo :)
Tak przygotowaną sałatkę w słoiku zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Śledzie odpoczywają w niej 3-4 dni - przez ten czas nabierają niezwykłego smaku :)
Śledzie te są idealne na domowe przyjęcia, Andrzejki i Sylwestra! To również kolejna świąteczna propozycja na świąteczny wielkanocny lub wigilijny stół :) Ciekawie się prezentują, dlatego każdy jest ciekawy ich smaku i chętnie po nie sięga :)
Smacznego!
Matiasy zalać zimną wodą, moczyć przez około 45 minut, następnie opłukać, osuszyć i pokroić w 2 cm paski. Czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Suszone śliwki pokroić w paski.
Wszystkie składniki podzielić na trzy części. W dużym słoju układać warstwami: matiasy, suszone śliwki i czerwoną cebulę. Każdą warstwę śledzi oprószyć szczyptą ostrej papryki, cynamonu i pieprzu ziołowego. Układać przyprawy: ziarenka ziela angielskiego, goździki i na górę listek laurowy. Całość zalać olejem i lekko ucisnąć. Słoik zakręcić i włożyć do lodówki na około 3-4 dni.
Smacznego.