Przepisy Extra

Aromatyczny udziec z indyka w cebulowym sosie

Łatwy i prosty sposób na miękkie i aromatyczne mięso drobiowe :)

Jeśli właśnie kupiliście udziec z indyka i nie macie pomysłu co z nim zrobić, to ja podsuwam Wam sprawdzony przepis na dobre mięsko.

Można je zrobić w dosłownie parę chwil, a potem to tylko smażenie i duszenie nas czeka... ;) A warto! Bo tak przygotowane mięso jest soczyste, kleiste i wyraziste w smaku. Czytaj więcej

Taki udziec fajnie smakuje z ziemniaczkami, białą kaszą gryczaną, brązowym ryżem, grubym razowym makaronem... No i oczywiście pamiętamy o dodatkach obiadowych, a tutaj do udźca pasuje wszystko: mizeria, buraczki, kiszone ogórki, zielona sałata, surówka z kiszonej kapusty... Możliwości jest dużo!

Udanego i smacznego obiadu Wam życzę :)

Składniki:

50 dag udźca z indyka (waga bez kości)
papryka wędzona w proszku
kurkuma
gałka muszkatołowa
sól (himalajska)
pieprz czarny
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
25 dag cebuli (waga po obraniu)
250 ml wody (1 szklanka)
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
sól ziołowa

Sposób wykonania:

Udziec z indyka, opłukać, osuszyć i obsypać szczyptą papryki wędzonej w proszku, kurkumy, gałki muszkatołowej, soli i czarnego pieprzu. Natrzeć przyprawami drobiowe mięso, a następnie przełożyć do rondla z rozgrzanym olejem kokosowym i zrumienić z każdej strony.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Dodać do mięsa, wymieszać i dalej smażyć, aby cebula lekko się zarumieniła. Następnie wlać wodę, dodać listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Całość zagotować, i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 50 minut, a na koniec zdjąć z ognia.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą soli ziołowej i zmiażdżyć widelcem, aby czosnek pościł sok. Następnie przełożyć do udźca z cebulą i wymieszać.

Podawać na gorąco z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą i dowolnym dodatkiem obiadowym.

Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.