Łatwy i prosty sposób na miękkie i aromatyczne mięso drobiowe :)
Jeśli właśnie kupiliście udziec z indyka i nie macie pomysłu co z nim zrobić, to ja podsuwam Wam sprawdzony przepis na dobre mięsko.
Można je zrobić w dosłownie parę chwil, a potem to tylko smażenie i duszenie nas czeka... ;) A warto! Bo tak przygotowane mięso jest soczyste, kleiste i wyraziste w smaku. Czytaj więcej
Taki udziec fajnie smakuje z ziemniaczkami, białą kaszą gryczaną, brązowym ryżem, grubym razowym makaronem... No i oczywiście pamiętamy o dodatkach obiadowych, a tutaj do udźca pasuje wszystko: mizeria, buraczki, kiszone ogórki, zielona sałata, surówka z kiszonej kapusty... Możliwości jest dużo!
Udanego i smacznego obiadu Wam życzę :)
Udziec z indyka, opłukać, osuszyć i obsypać szczyptą papryki wędzonej w proszku, kurkumy, gałki muszkatołowej, soli i czarnego pieprzu. Natrzeć przyprawami drobiowe mięso, a następnie przełożyć do rondla z rozgrzanym olejem kokosowym i zrumienić z każdej strony.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Dodać do mięsa, wymieszać i dalej smażyć, aby cebula lekko się zarumieniła. Następnie wlać wodę, dodać listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Całość zagotować, i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 50 minut, a na koniec zdjąć z ognia.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą soli ziołowej i zmiażdżyć widelcem, aby czosnek pościł sok. Następnie przełożyć do udźca z cebulą i wymieszać.
Podawać na gorąco z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą i dowolnym dodatkiem obiadowym.
Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje.
Smacznego.