To przepis na wykonanie preparatu o właściwościach, które mogą pomóc w leczeniu chorób gardła i dróg oddechowych, a także w złagodzenie uporczywego i męczącego kaszlu.
W przepisie podano sposób na wyciągnięcie z młodych pędów sosny, soków które się tam znajdują...
Aby jakość i skuteczność wykonanego przez nas miodu sosnowego była jak najlepsza należy odpowiednio wybrać sosnowe pędy. Zbioru pędów najlepiej dokonać na przełomie kwietnia i maja. Powinny być w kolorze jasno zielonym. Ich długość nie powinna być większa niż 12 cm, dłuższe pędy mają mniej soku. Warto wybierać klejące się pędy, co oznacza, że zawartość soków jest w nich odpowiednio duża. Czytaj więcej
Miód sosnowy jest niesamowicie aromatyczny.
Udanej produkcji i zdrówka! :)
Młode przyrosty sosny opłukać i przełożyć do garnka. Wlać wodę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. Ostudzić i ostawić na 24 godziny.
Następnie przecedzić i odcisnąć. Do czystego garnka wlać płyn sosnowy i dodać cukier. Całość gotować na małym ogniu (bez przykrycia) przez około 2-3 godziny.
Gorący miód sosnowy przelać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i wynieść do ciemniej i zimnej piwnicy.
Składniki wystarczą na około 2 słoiczki po około 200 ml.
Miód sosnowy jest pomocny przy nieżycie dróg oddechowych (chrypce, suchym kaszlu, katarze, bólu gardła).
Na zdrowie i smacznego.