W przepisie podano sposób na wyciągnięcie z młodych pędów sosny soków, które się tam znajdują, a mogą być przydatne do wykonania syropu wzmacniającego odporność organizmu.... Sok uzyskany z pędów sosny należy wymieszać z miodem.
Aby jakość i skuteczność wykonanego przez nas syropu miodowo-sosnowego była jak najlepsza należy odpowiednio wybrać sosnowe pędy.
Zbioru pędów najlepiej dokonać na przełomie kwietnia i maja. Powinny być w kolorze jasno zielonym. Ich długość nie powinna być większa niż 12 cm, dłuższe pędy mają mniej soku. Warto wybierać klejące się pędy, co oznacza, że zawartość soków jest w nich odpowiednio duża. Czytaj więcej
Przygotowany w ten sposób syrop posiada przyjemny, miodowo-sosnowy smak i aromat, a do tego posiada prozdrowotne właściwości.
Ten syrop to naturalna substancja lecznicza, którą warto zrobić samemu, zwłaszcza, że zbyt skomplikowana to ona nie jest ;)
Polecamy i życzymy zdrówka!
Pędy sosny opłukać i przełożyć do garnka. Wlać wodę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut. Zdjąć z ognia i po około 15 minutach odcedzić i odcisnąć pędy sosny.
Do czystego garnka wlać płyn sosnowy i dodać naturalny miód. Całość dokładnie wymieszać. Następnie przelać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i wynieść do ciemniej i zimnej piwnicy.
Składniki wystarczą na około 11 słoiczków po około 200 ml.
Syrop miodowo-sosnowy wzmacnia odporność.
Na zdrowie i smacznego.