Przepisy Extra

Syrop miodowo-sosnowy

W przepisie podano sposób na wyciągnięcie z młodych pędów sosny soków, które się tam znajdują, a mogą być przydatne do wykonania syropu wzmacniającego odporność organizmu.... Sok uzyskany z pędów sosny należy wymieszać z miodem.

Aby jakość i skuteczność wykonanego przez nas syropu miodowo-sosnowego była jak najlepsza należy odpowiednio wybrać sosnowe pędy.

Zbioru pędów najlepiej dokonać na przełomie kwietnia i maja. Powinny być w kolorze jasno zielonym. Ich długość nie powinna być większa niż 12 cm, dłuższe pędy mają mniej soku. Warto wybierać klejące się pędy, co oznacza, że zawartość soków jest w nich odpowiednio duża. Czytaj więcej

Przygotowany w ten sposób syrop posiada przyjemny, miodowo-sosnowy smak i aromat, a do tego posiada prozdrowotne właściwości.

Ten syrop to naturalna substancja lecznicza, którą warto zrobić samemu, zwłaszcza, że zbyt skomplikowana to ona nie jest ;)

Polecamy i życzymy zdrówka!

Składniki:

1/2 kg pędów sosny (10-12 cm)
1 1/2 litra wody
1/2 litra naturalnego miodu

Sposób wykonania:

Pędy sosny opłukać i przełożyć do garnka. Wlać wodę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut. Zdjąć z ognia i po około 15 minutach odcedzić i odcisnąć pędy sosny.

Do czystego garnka wlać płyn sosnowy i dodać naturalny miód. Całość dokładnie wymieszać. Następnie przelać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i wynieść do ciemniej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na około 11 słoiczków po około 200 ml.

Syrop miodowo-sosnowy wzmacnia odporność.

Na zdrowie i smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Cieszę się bardzo, że się przydają :)
Dorota [2018-08-07 14:55:09]
wspaniale przepisy na przeziebienie dziekujemy
anna nowak [2018-02-12 22:37:28]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.