Żółte kwiaty mlecza zerwać w suchy dzień i najlepiej w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg. Włożyć np. do wanny, aby wyszły z nich wszelkie robaczki.
Następnie kwiaty przełożyć do garnka (można je wcześniej delikatnie opłukać). Zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie odcedzić i dobrze odcisnąć. Kwiatki wyrzucić, a otrzymany wywar przelać do czystego garnka. Następnie dodać pokrojone w plasterki cytryny (wcześniej umyte i sparzone), goździki oraz połowę cukru.
Gotować na małym ogniu, dodając po trochu pozostały cukier. Gotować przez około 2 godziny, od momentu zagotowania się syropu. Na koniec gorący syrop przecedzić, a następnie wlać do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i wynieść ciemnej do piwnicy.
Składniki wystarczą na około 5 słoiczków po około 200 ml.
Syrop z mlecza jest bardzo dobry na kaszel i na ból gardła, szczególnie dla dzieci.
Na zdrowie i smacznego.