Przepisy Extra

Syrop z sosny - dla dzieci i dorosłych

Jest to dobry przepis na naturalny syrop na przeziębienie.

Najlepiej stosować go w okresach przejściowych, zwłaszcza jesień - zima, kiedy istnieje możliwość złapania jakiejś infekcji. Wtedy, taki syrop sosnowy będzie „jak znalazł”, a stosowany profilaktycznie wzmocni odporność organizmu i może uchronić nas przed chorobą...

Syrop z sosny warto wykonać w dwóch wersjach. Ponieważ, w wersji dla dorosłych znajduje się alkohol i nie można go podawać dzieciom. Ale taki syrop można przygotować dla dzieci również bez alkoholu. Domowy syrop sosnowy warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień...

Taki łatwy do wykonania syrop z młodych pędów sosnowych, to dobra alternatywa dla środków farmaceutycznych dostępnych w aptekach. Czytaj więcej

Mówi się, że syrop sosnowy przygotowany w domu to naturalna substancja lecznicza. Jeśli w okresie jesienno-zimowo-wiosennym będziemy go stosować profilaktycznie przez cały czas, to może unikniemy kuracji antybiotykowych.

Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Powinno przycinać się je sekatorem. Te najbardziej soczyste mają długość do 12 centymetrów, a już dłuższe pędy będą miały mniej soku. Najlepsze pędy na syrop to te lepkie i dlatego warto je zbierać w rękawiczkach. A żeby nie uszkodzić drzewa, nie należy zbierać pędów z jednej sosny, a z kilku drzew.

Zachęcamy do przygotowania zapasu syropu do profilaktycznego stosowania przy przeziębieniach dla dzieci i dorosłych.

Na zdrowie!

Składniki:

1 kg młodych pędów sosny (tzw. smreczki)
1 kg cukru
30 ml spirytusu

Sposób wykonania:

Młode pędy sosny opłukać i osuszyć. Układać je na przemian z cukrem w dużych czystych i suchych słoikach, lekko ugniatając (potrzebne będą 3 duże słoiki po 900 ml). Następnie szczelnie zakręcić i położyć w słonecznym miejscu (np. na parapecie w kuchni). Zostawić tak na około 4 tygodnie, od czasu do czasu słoikami należy poruszać.

Gdy sosna puści sok należy go przecedzić i pędy jeszcze odcisnąć z soku. Z podanych składników wyjdzie 1 litr syropu z sosny. 700 ml przelać do dużego słoika, a pozostały syrop 300 ml przelać do małego słoiczka, wlać do niego spirytus i razem wymieszać.

Słoiki szczelnie zakręcić. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Syrop bez alkoholu można podawać dzieciom, natomiast syrop z alkoholem dorosłym. Stosować w okresie przeziębień.

Na zdrowie i smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Myślę, że krótko można go pasteryzować, aby dłużej przechować :)
Dorota [2016-07-21 11:27:54]
Zrobiłam ten sok w zeszłym roku.Rewelacja.Wyleczyłam kaszel mojego syna.Mam tylko pytanie-czy można ten sok spasteryzować i czy nie straci przez to swoich właściwości?
Ewa z Łodzi [2014-04-08 18:32:16]
Najlepiej w maju (a dokładnie zaleca się w pierwszej połowie maja). Najlepiej też z młodych sosenek (ważne jest też, żeby nie obrywać wszystkich pędów z jednej sosny).
Dorota [2012-06-11 16:57:08]
Kiedy należy zrywać pędy sosny?
Emilia [2012-06-11 11:04:14]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.