Do garnka wlać wodę i wsypać cukier trzcinowy. Razem wymieszać, zagotować i ostudzić.
Kwiaty mniszka lekarskiego zerwać w słoneczny dzień w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg (najlepiej w maju i to w południe, kiedy kwiaty są dobrze rozkwitnięte). Rozłożyć na białej kartce, aby wyszły z nich robaczki. Następnie kwiaty mniszka przełożyć do słodkiego syropu, wymieszać i odstawić na 24 godziny.
Na drugi dzień ponownie razem wymieszać, odcedzić i odcisnąć kwiaty. Dodać sok z cytryn, ponownie wymieszać i przelać do czystych, suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić, podpisać słoiczki i wynieść do ciemnej piwnicy.
Składniki wystarczą na około 4 słoiczki po 200 ml.
Ten syrop można używać przez cały rok jako dodatek do herbatki, do wody. Jest on doskonały w walce z przeziębieniem.
Na zdrowie!