Przepisy Extra

Syrop z mniszka

Mniszek lekarski lub mniszek pospolity, może bardziej znany w nazewnictwie ludowym jako mlecz, w uprawach uznawany za chwast i jako taki najczęściej niszczony. Jest to jednak bardzo popularny chwast i w praktyce z powodu swoich właściwości wykorzystywany jako roślina jadalna, miododajna, lecznicza i pastewna. Oprócz wymienionych zastosowań, kwiaty mniszka można znaleźć w bukietach, najczęściej z kwiatów polnych.

Ta roślina rosnąca dziko rozprzestrzenia się na łąkach, w ogrodach, w sadach, na trawnikach, a także tuż przed naszym domem... wszędzie jest jej pełno ;)

W przepisie zamieszczonym poniżej kwiaty mniszka wykorzystano do przygotowania pysznego i zdrowego syropu, który można stosować do napojów, ciast i jako lekarstwo wspomagające leczenie przeziębienia, bólu gardła i kaszlu. Czytaj więcej

Warto mieć w domu zapas takiego naturalnego syropu na zimę, gdyż ten magiczny syrop zimą chroni nas przez infekcjami, a znowu wiosną wzmacnia nasze osłabione po zimie organizmy.

Kwiaty należy zbierać w suchy i słoneczny dzień. Powinny być one dobrze rozwinięte i zebrane z czystych terenów (ważne żeby nie rosły koło ruchliwych dróg). Warto też pamiętać, że najbardziej wartościowe są kwiaty majowe.

Zatem udanych zbiorów i słodkiej produkcji, no i żeby Wam te syropy służyły... na zdrowie!

Składniki:

około 420 sztuk kwiatów mniszka
3 cytryny
1 litr wody
1 1/2 kg cukru

Sposób wykonania:

Kwiaty mniszka zerwać w słoneczny dzień i najlepiej w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg. Rozłożyć np. na białej kartce, aby wyszły z nich mali „mieszkańcy”.

Następnie kwiaty przełożyć do garnka. Dodać sok z cytryn i wodę. Wszystko razem wymieszać i położyć na gaz. Gdy wszystko się zagotuje, gotować jeszcze 10 minut. Następnie zdjąć z gazu i odstawić na 24 godziny.

Po tym czasie odcisnąć kwiaty, a płyn przelać przez sitko do czystego garnka. Wsypać cukier, razem wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 90 minut.

Następnie gorący syrop z mniszka wlać do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i wynieść ciemnej do piwnicy.

Składniki wystarczą na około 6 słoiczków po około 300 ml.

Syrop z mniszka jest idealny (szczególnie w zimie) jako dodatek do herbatki, do wody, do ciast (głównie pierników). Jest on pomocny przy bólach gardła, kaszlu i ogólnym przeziębieniu.

Na zdrowie i smacznego.

Dodane przez ali w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Syrop z mniszka, uwielbiamy w domu wszyscy. Co roku robię z tego przepisu, i wystarcza nam na cały zimowy sezon. Do herbatki w mroźne dni super!
Kaśka [2024-04-15 19:52:02]
Robiłam go już wiele razy, a robię co dwa, trzy lata - aż wypijemy to co mamy ;) Nic się nie psuje, jest fajny do ciepłej wody, zastępuje herbatkę w zimie - moje dzieci go bardzo lubią :)
Anka [2019-01-22 13:03:20]
Dziękuję za pomysł :) w takim razie w przyszłym roku też zrobię z akacji, pozdrawiam :)
Dorota [2012-06-13 13:33:49]
Dziękuję :) Jakby było blisko to bym skorzystała, bo ja już u siebie chyba wszystkie oberwałam, teraz czekam na nowe... za tydzień kolejna produkcja ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2012-05-08 09:34:55]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.