Jeśli znudziły Wam się już kiełbaski z grilla, to ja polecam dla odmiany mięso z grilla, a mam na myśli tutaj schab.
Zawsze jakoś opierałam się żeby to mięsko rzucić na ruszt, bo wydawało mi się, że wyjdzie zbyt suche i twarde, długo trzeba będzie go grillować, itd. ale nie potrzebne były te moje obawy... gdyż schab z grilla okazał się rewelacyjny! :) I z wśród wszystkich smakowitości z rusztu ON zniknął pierwszy :)
Ale aby powstało takie mięsko trzeba wcześniej przygotować prostą, kilku składnikową marynatę na bazie oleju i musztardy. Czytaj więcej
Pokrojone w plastry mięso wystarczy zanurzyć w tej marynacie, a potem zostawić je na noc w lodówce, a na drugi dzień zamarynowane plastry schabu kłaść na rozgrzany ruszt i grillować...
W trakcie grillowania schab wieprzowy nabiera wspaniałego aromatu, pięknie pachnie i staje się wyjątkowo smaczny.
Taki schab z grilla świetnie smakuje serwowany z domowym dipem np. czosnkowym i sałatką z warzyw - normalnie pychotka :)
Zachęcam do spróbowania tak przygotowanego schabu i życzę smacznego!
Schab wieprzowy opłukać, osuszyć i pokroić w około 1 cm plastry (około 8 sztuk). Mięso przełożyć do miski i dodać olej, musztardę, kilka kropli octu balsamicznego, szczyptę kolendry, pieprzu cytrynowego, mielonego kminku, papryki wędzonej w proszku, papryki chilli, rozgniecionego w palcach lubczyku i soli. Całość razem wymieszać, dodać listek laurowy, przykryć i włożyć do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wyciągnąć z lodówki godzinę przed grillowaniem. Plastry mięsa układać na rozgrzanym ruszcie i grillować z dwóch stron przez około 25 minut.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.