Ogórki kiszone - któż ich nie lubi? Chyba nie ma takiej osoby, noooo chyba, że dzieci mogą trochę przy nich marudzić... Ale dorośli się nimi wręcz zajadają!
Przepis na ogórki kiszone jest bardzo prosty, tani i błyskawiczny. A ten z wrzącą wodą to dla mnie strzał w dziesiątkę! Zapożyczyłam go od moje Mamy, za co bardzo jej dziękuję :*
Lubię ten szybki i niezawodny sposób kiszenia ogórków :) Dlatego ze szczerego serca polecam i Wam :)
Ten słój ogórków można przygotować w zaledwie 10-15 minut, na koniec każdy robi swoje, ogóreczki się kiszą, a my już im do niczego nie jesteśmy potrzebni ;) Tylko odpoczywamy, idziemy na zakupy, gotujemy obiad ewentualnie robimy inne pyszności z ogórków - jeśli mamy sezon ogórkowy ;) Czytaj więcej
Ale żeby tak nie było nudno ;) do ogórków dodałam cudnie pachnące laski cynamonu, aby nadały ogórkom i zalewie pięknego aromatu. Sama jeszcze takich ogórków nie jadłam, ale słyszałam, że są osoby które kiszą ogórki z cynamonem i je po prostu uwielbiają :) Dlatego skusiłam się na jeden słoiczek, jeszcze trochę poczekam i będzie degustacja - już nie mogę się doczekać...
Wam też życzę smacznego :)
Do dużego, umytego, wyparzonego i wytartego do sucha dużego słoika przełożyć gałązki kopru i laski cynamonu. Ogórki zamoczyć w ziemnej wodzie na około 10 minut, następnie umyć i osuszyć. Ułożyć ciasno w słoiku. Ząbki czosnku przekroić i razem z kawałkami chrzanu wcisnąć w puste miejsca w słoiku.
Do garnka wlać wodę, dodać sól i cukier. Razem wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki i od razu szczelnie zakręcić słoik. Zostawić w ciepłym miejscu na około 2-3 tygodnie, a następnie wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy, niech tam leżakuje, aż do zimy ;)
Podane składniki wystarczą na jeden duży słoik o pojemności 1 ½ litra.
Smacznego.