Ogórki (można tutaj użyć dużych, przerośniętych) opłukać, odciąć końcówki i pokroić w skórce w półplasterki. Przełożyć do miski, dodać sól, wymieszać i zostawić na noc (kilka razy wymieszać).
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Zieloną pietruszkę opłukać, osuszyć i pokroić.
Do ogórków w sosie własnym przełożyć cebulę, czosnek i zieloną pietruszkę. Dodać cukier, ocet, olej, słodką paprykę w proszku, kurkumę i szczyptę czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać.
Na dno do wyparzonych i suchych słoików włożyć po jednej gałązce kopru, a następnie przełożyć sałatkę ogórkową. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemniej, zimnej piwnicy.
Z podanych składników wyjdzie 5 słoików po 700 ml i 1 słoik 350 ml pysznej sałatki.
Smacznego.