Kolejny wypróbowany przepis na prostą i łatwą do zrobienia w domu sałatkę ogórkową.
Wystarczy tutaj zaledwie parę składników, aby powstała fajna sałatka obiadowa - na zimę będzie jak znalazł ;)
Przy niej się też za wiele nie napracujemy ;) Wystarczy trochę pokroić, potem wymieszać i zostawić na noc, aby składniki się przegryzły. A na drugi dzień tylko mieszamy, przekładamy do słoików i pasteryzujemy... ;) Czytaj więcej
Koleją zaletą tej sałatki, jest to, że możemy do niej wykorzystać te ogórki, które nam przerosły i np. do kiszenia za bardzo już się nie nadają... tylko co z nimi zrobić?? A np. taką błyskawiczną sałatkę z ogórków!
Powodzenia i smacznego!
Ogórki - w skórce (najlepiej świeżo zerwane i tutaj możemy wykorzystać te duże, przerośnięte ogórki) umyć, odkroić z nich końcówki i pokroić w ukośne plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.
Do miski przełożyć ogórki, cebulę i czosnek. Dodać sól kamienną, olej, słodką i ostrą paprykę w proszku, cukier i ocet. Całość razem wymieszać i odłożyć na 24 godziny (przez ten czas kilka razy wymieszać składniki).
Na drugi dzień do wyparzonych i suchych słoików włożyć po gałązce kopru i przełożyć ogórki wraz z zalewą. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemniej, zimnej piwnicy.
Z podanych składników wyjdzie 6 słoików po 400 ml.
Smacznego.