Proste, błyskawiczne, tanie i co ważne zdrowe ciasteczka do zrobienia w domu w kilka chwil! Idealne na drugie śniadanie, można je zabierać śmiało do pracy, do szkoły, na piknik, na wycieczkę, jak i podać na stół do kawki lub herbatki :)
To słodkie połączenie zrumienionych płatków owsianych, sezamu, masła, miodu i składnika sklejającego - jajeczka. Ciasteczka po upieczeniu są trochę twarde - wiadomo - miód, ale po ostudzeniu można je przechowywać w metalowym lub plastikowym pudełku, wtedy ładnie zmiękną :) Czytaj więcej
Udanych ciasteczek życzymy! :)
Na suchą patelnię przełożyć płatki owsiane, ziarna sezamu i lekko zrumienić. Zdjąć z ognia, dodać szczyptę soli, masło i miód. Razem dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Na koniec dodać surowe jajko i całość razem wymieszać.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką nakładać owsiano-sezamową masę i ukształtować ciasteczka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.
Z podanych składników wyjdzie 18 przepysznych owsiano-sezamowych ciasteczek.
Smacznego.