Wyjątkowy w smaku gulasz z chudego mięsa wieprzowego jakim jest szynka :)
Oprócz mięsa w tym gulaszu dużo papryki, cebulki, czosnku, jest i aromatyczny wędzony boczek, orzeźwiający smak musztardy i przyprawy...
Plan z takiego fajnego mięsa był taki, że zrobię rolady. I tak mięso do rozbijania już rozkrojone, farsz gotowy, nitka w pogotowiu ;) a tu mięso ani drgnie pod młotkiem..., tak się uparło, że nie rozbije się i koniec!! Czytaj więcej
No to trudno "gdzie młotek nie może, tam nóż pomoże" :) I pokroiłam w grubą kostkę, obsmażyłam, a na koniec dodałam farsz do rolad ;) I wszedł naprawdę pyszny gulasz :)
To mięso, które nie chciało się rozbić - w gulaszu było wyjątkowo kruche i całość z tą musztardą rewelacyjnie smakowało. Gulasz z szynki miał to coś w sobie - każdy prosił o dokładkę!Pyszności :)
Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego :)
Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą i czarnym pieprzem. Do rondla wlać olej i rozgrzać. Przełożyć mięso wieprzowe i zrumienić.
Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę. Wędzony boczek opłukać i też pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Do miski przełożyć czerwoną paprykę, cebulę, wędzony boczek i czosnek. Dodać musztardę, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku i majeranku. Całość razem wymieszać i przełożyć do zrumienionego mięsa wieprzowego. Razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.
Następnie wlać wodę i dodać listek laurowy. Zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
Mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości zimnej wody. Wlać do gotującego się gulaszu, rozmieszać i jeszcze chwilkę razem pogotować.
Podawać na gorąco z kaszą, kluskami lub grubym makaronem. Do tego zestawu świetnie pasuje sałatka z ogórków.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.