Przepisy Extra

Paprykowy gulasz wieprzowy

Wyjątkowy w smaku gulasz z chudego mięsa wieprzowego jakim jest szynka :)

Oprócz mięsa w tym gulaszu dużo papryki, cebulki, czosnku, jest i aromatyczny wędzony boczek, orzeźwiający smak musztardy i przyprawy...

Plan z takiego fajnego mięsa był taki, że zrobię rolady. I tak mięso do rozbijania już rozkrojone, farsz gotowy, nitka w pogotowiu ;) a tu mięso ani drgnie pod młotkiem..., tak się uparło, że nie rozbije się i koniec!! Czytaj więcej

No to trudno "gdzie młotek nie może, tam nóż pomoże" :) I pokroiłam w grubą kostkę, obsmażyłam, a na koniec dodałam farsz do rolad ;) I wszedł naprawdę pyszny gulasz :)

To mięso, które nie chciało się rozbić - w gulaszu było wyjątkowo kruche i całość z tą musztardą rewelacyjnie smakowało. Gulasz z szynki miał to coś w sobie - każdy prosił o dokładkę!Pyszności :)

Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego :)

Składniki:

50 dag mięsa wieprzowego (np. z szynki)
sól
pieprz czarny
3 łyżki oleju
20 dag czerwonej papryki (waga po obraniu)
10 dag cebuli (waga po obraniu)
10 dag wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
lubczyk
majeranek
500 ml wody
1 listek laurowy
1 ½ łyżki mąki pszennej

Sposób wykonania:

Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą i czarnym pieprzem. Do rondla wlać olej i rozgrzać. Przełożyć mięso wieprzowe i zrumienić.

Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę. Wędzony boczek opłukać i też pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Do miski przełożyć czerwoną paprykę, cebulę, wędzony boczek i czosnek. Dodać musztardę, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku i majeranku. Całość razem wymieszać i przełożyć do zrumienionego mięsa wieprzowego. Razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.

Następnie wlać wodę i dodać listek laurowy. Zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

Mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości zimnej wody. Wlać do gotującego się gulaszu, rozmieszać i jeszcze chwilkę razem pogotować.

Podawać na gorąco z kaszą, kluskami lub grubym makaronem. Do tego zestawu świetnie pasuje sałatka z ogórków.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.