Makaron świderki wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować 3 minuty od momentu zagotowania się makaronu. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Parówki obrać z osłonek i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Smalec przełożyć na patelnię. Dodać parówki i cebulę. Razem wymieszać i zrumienić. Pod koniec dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Wymieszać i ostudzić.
Plasterki żółtego sera pokroić w paski.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem (1 łyżką). Wyłożyć do niego połowę makaronu, połowę parówek, rozłożyć połowę pasków żółtego sera i przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, ostra papryka w proszku i jeszcze raz taka sam kolejność składników. Na górze rozłożyć 2 łyżki masła.
Żaroodporne naczynie przykryć pokrywką. Włożyć do piekarnika, i jak się nagrzeje do 160 °C. zapiekać około 15 minut.
Zapiekankę podawać na gorąco. Można polać ketchupem.
Smacznego.