Przepisy Extra

Smaczna i tania zapiekanka makaronowa z parówkami

Składniki:

50 dag makaronu świderki
1 łyżka smalcu
45 dag parówek (ok. 8 cienkich)
12 dag cebuli (1 sztuka)
2 ząbki czosnku
10 dag żółtego sera w plasterkach
3 łyżki masła
majeranek
zioła prowansalskie
ostra papryka w proszku

Sposób wykonania:

Makaron świderki wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować 3 minuty od momentu zagotowania się makaronu. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.

Parówki obrać z osłonek i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Smalec przełożyć na patelnię. Dodać parówki i cebulę. Razem wymieszać i zrumienić. Pod koniec dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Wymieszać i ostudzić.

Plasterki żółtego sera pokroić w paski.

Żaroodporne naczynie posmarować masłem (1 łyżką). Wyłożyć do niego połowę makaronu, połowę parówek, rozłożyć połowę pasków żółtego sera i przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, ostra papryka w proszku i jeszcze raz taka sam kolejność składników. Na górze rozłożyć 2 łyżki masła.

Żaroodporne naczynie przykryć pokrywką. Włożyć do piekarnika, i jak się nagrzeje do 160 °C. zapiekać około 15 minut.

Zapiekankę podawać na gorąco. Można polać ketchupem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję, dla nas też jest pycha :)
Dorota [2013-09-29 17:13:58]
Muszę powiedzieć, że ta zapiekanka mnie zaskoczyła, niby nic takiego,bo składniki bardzo zwyczajne,ale wszystko razem dobrze dobrze podsmażone, doprawione i zapieczone jest naprawdę pyszne :) obiad sycący i niedrogi :)
Karolina [2013-09-29 10:36:06]
Dziękuję pięknie i pozdrawiam :)
Dorota [2013-09-18 07:45:19]
bardzo smaczna zapiekanka polecam :)
Ania [2013-09-17 21:00:18]
:))
Dorota [2013-06-06 08:35:46]
Dziękuję bardzo i cieszę się, że zapiekanka Wam smakowała :) Również pozdrawiam :)
Dorota [2013-02-21 21:34:48]
Cześć, lepiej żeby była przykryta ta zapiekanka, można też aluminiowa folią nakryć, powodzenia :)
Dorota [2012-04-17 18:36:34]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.