Smaczna i pożywna pasta z makreli, awokado, jajek, czosnku i orzeźwiającej cytrynki :)
Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu i szybka - pomijając oczywiście obieranie makreli z ości, bo to jest trochę czasochłonne. Osobiście obieranie makreli z ości zajęło mi 25 minut ;) Wiem, to trochę długo, ale egzamin z obierania zdałam celująco, bo w paście nie było ani jednej ości ;)
Ta pasta jest fajna, bo zawiera w sobie zdrowe składniki: bardzo zdrowe awokado, czosnek, rybkę, jajka, cytrynę... ;) Czytaj więcej
Jeśli ktoś liczy kalorie to majonez śmiało może tutaj zamienić na jogurt naturalny :) A jeśli ktoś za bardzo nie przepada za awokado, to niech się nie martwi, bo jest ono w tej paście prawie niewyczuwalne ;)
Zachęcam do wykonania tej pasty, bo ma ona duże wzięcie w domu - po kanapki z pastą rybną z zielonym dodatkiem chętnie sięgają i duzi i mali!
Smacznego :)
Wędzoną makrelę obrać ze skóry i ości. Awokado rozkroić, wyciągnąć pestkę, łyżką wyskrobać zielony miąższ, a następnie pognieść go widelcem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć.
Do miski przełożyć makrelę, awokado, jajka i czosnek. Dodać majonez, kilka kropli soku z cytryny i szczyptę soli do smaku. Całość razem wymieszać, włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Na koniec ponownie wymieszać i podać na stół.
Smacznego.