Przepisy Extra

Pasta z makreli i awokado

Smaczna i pożywna pasta z makreli, awokado, jajek, czosnku i orzeźwiającej cytrynki :)

Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu i szybka - pomijając oczywiście obieranie makreli z ości, bo to jest trochę czasochłonne. Osobiście obieranie makreli z ości zajęło mi 25 minut ;) Wiem, to trochę długo, ale egzamin z obierania zdałam celująco, bo w paście nie było ani jednej ości ;)

Ta pasta jest fajna, bo zawiera w sobie zdrowe składniki: bardzo zdrowe awokado, czosnek, rybkę, jajka, cytrynę... ;) Czytaj więcej

Jeśli ktoś liczy kalorie to majonez śmiało może tutaj zamienić na jogurt naturalny :) A jeśli ktoś za bardzo nie przepada za awokado, to niech się nie martwi, bo jest ono w tej paście prawie niewyczuwalne ;)

Zachęcam do wykonania tej pasty, bo ma ona duże wzięcie w domu - po kanapki z pastą rybną z zielonym dodatkiem chętnie sięgają i duzi i mali!

Smacznego :)

Składniki:

1 wędzona makrela (waga po obraniu z ości to ok. 20 dag)
1 awokado
2 jajka
2 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
sok z cytryny
sól

Sposób wykonania:

Wędzoną makrelę obrać ze skóry i ości. Awokado rozkroić, wyciągnąć pestkę, łyżką wyskrobać zielony miąższ, a następnie pognieść go widelcem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć.

Do miski przełożyć makrelę, awokado, jajka i czosnek. Dodać majonez, kilka kropli soku z cytryny i szczyptę soli do smaku. Całość razem wymieszać, włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Na koniec ponownie wymieszać i podać na stół.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Prosty przepis na pastę z mojej ulubionej rybki - palce lizać :) Dzieci tez ją pokochały, dlatego często ją przygotowuje, i przynajmniej wiem co jedzą. Trochę pracy przy rozbieraniu makreli jest, ale wychodzę z założenia, że to co domowe, to zdrowe, lepiej robić niż kupować puste, chemiczne gotowce w sklepach...
Kaska [2019-09-18 11:52:11]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.