Wołowe mięso opłukać, osuszyć i obsmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Cebulę i czosnek obrać, przekroić na połowę, położyć obok mięsa i jeszcze chwilę smażyć. Następnie mięso obsypać szczyptą ostrej papryki w proszku, majerankiem, solą i pieprzem. Podlać wodą (około 1 szklanki) i dusić do miękkości przez około 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas odwracając mięso. Jeśli woda szybko wyparuje, trzeba ją co jakiś czas uzupełniać. Pod koniec duszenia mięso można pokroić w plasterki i jeszcze chwilę podsmażyć w powstałym sosie.
Wołowinę podawać z kluseczkami lub ziemniaczkami i dużą ilością dobrej surówki. Natomiast całą pieczeń można też ostudzić i kroić w cienkie plasterki, podawać jako zimną płytę lub jako mięso na kanapki, z dodatkiem ogórków kiszonych takie kanapeczki smakują wybornie.
Smacznego.