Nie macie pomysłu na wołowinkę??
To już macie! Przedstawiam Wam prosty i łatwy sposób na soczyste mięso wołowe w towarzystwie pieczarek i pora :)
Proste składniki, szybkie wykonanie, i tylko na duszenie mięsa trzeba trochę poczekać, aby było miękkie...
Pieczarki i por wnoszą dużo dobrego do całego dania, które można serwować z kaszą, ryżem, kluskami, ziemniakami, makaronem... możliwości jest wiele ;) Do tego oczywiście dodajemy ulubiony dodatek: kiszone ogórki, buraczki, a nawet... mizeria do tej wołowinki pasuje świetnie! Czytaj więcej
Do wołowiny dodajemy też aromatyczny i zdrowy czosnek. Jego ilość możemy oczywiście zmniejszać lub zwiększać... ;) W sezonie jesiennym i zimowym polecam jednak zwiększyć jego ilość. I pamiętajmy, że sosu z czosnkiem już nie gotujemy, a to wszystko po to, aby zachował on jak najwięcej swoich dobrych właściwości.
Taka wołowinka w sosie z pieczarkami i porem to świetny pomysł na niedzielny obiad, a szczególnie wtedy, gdy za oknem mróz i śnieg!
Smacznego :)
Mięso wołowe opłukać, osuszyć i pokroić w plastry lub w słupki. Oprószyć szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, pieprzem oraz solą. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, przełożyć wołowinę i zrumienić z każdej strony. Dodać listek laurowy i całość zalać wodą (około 800 ml). Zagotować i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 80 minut.
Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Por opłukać i również pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej (pozostałą łyżkę), przełożyć pieczarki i por. Oprószyć szczyptą pieprzu i soli, wymieszać i smażyć, aż woda z patelni odparuje i całość ładnie się zrumieni. Następnie przełożyć do rondla z mięsem, wymieszać i zagotować (całość powinna być przykryta wodą, a gdy jej będzie mało to należy uzupełnić).
Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w małej ilości zimnej wody i wlać do rondla. Całość dokładnie wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę, posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok. Na koniec czosnek przełożyć do rondla, dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i całość razem wymieszać.
Podawać na gorąco z kaszą, ziemniaczkami, kluskami lub ryżem. Z dodatkiem brokuła, kalafiora, buraczków, kiszonych ogórków lub ulubionej surówki.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.