Mielone mięso drobiowe i wieprzowe przełożyć razem do dużej miski. Por opłukać i pokroić w kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiszony ogórek pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Koperek opłukać i pokroić.
Do miski z mielonym mięsem przełożyć por, marchewkę, kiszony ogórek, surowe jajko, czosnek i koperek. Następnie dodać przyprawy ostrą paprykę w proszku, bazylię, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać i dokładnie wyrobić ręką.
Formę keksową (o wymiarach około 10 na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej farsz. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170-180 °C. Po upieczeniu ostudzić i pokroić w grube plastry.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.