Przepisy Extra

Pieczone ziemniaki

Jeśli znudziły się Wam gotowane ziemniaki, to proponuję zrobić je nieco inaczej...

Przedstawiam prosty i bardzo łatwy sposób na smaczne i apetycznie wyglądające ziemniaczki! Wystarczy je obrać, pokroić w kostkę, chwilkę pogotować, odcedzić, wymieszać z przyprawami i olejem, a potem do piekarnika... i piec! Powiem szczerze, że to krócej się przygotowuje niż opisuje ;) Sprawdźcie sami!

Takie ziemniaki to można powiedzieć: "coś fajnego z niczego" i "tani pomysł na obiad".

Ziemniaki z piekarnika mają chrupiącą skórkę, apetyczny wygląd i świetnie smakują - to po prostu niebo w gębie :) A dowodem na te słowa, jest fakt, że one bardzo szybko znikają. Niby jest ich dużo, ale wszystkim zawsze mało ;) Przy takich ziemniaczkach dokładek nie ma końca! Czytaj więcej

Takie ziemniaczki są uwielbiane szczególnie przez dzieci, i są też fajnym rozwiązaniem dla niejadków.

Teraz w sezonie, gdzie mamy młode ziemniaczki - te pieczone wychodzą najsmaczniejsze - mniam!

Te złote ziemniaczki nadają się na każdą imprezę, ale i na zwykły, codzienny obiad. Bo to bardzo prosty, ale jakże smakowity pomysł na odmienione ziemniaki. Tak naprawdę są one świetne na obiad o każdej porze roku.

Jedno jest pewne - pieczone ziemniaczki robią wrażenie :) Są po prostu zjawiskowe... smacznego!

Składniki:

1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
kurkuma
rozmaryn
zioła prowansalskie
majeranek
sól
pieprz kolorowy
4 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w dużą kostkę. W garnku zagotować wodę, przełożyć ziemniaki i od momentu zagotowania, gotować 3 minuty, a następnie odcedzić.

Do miseczki wsypać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, rozmarynu, ziół prowansalskich, majeranku, soli i kolorowego pieprzu. Dodać olej, razem wymieszać i wlać do garnka z ziemniakami. Garnek przykryć pokrywką i potrząsnąć kilka razy, aby przyprawy dokładnie wymieszały się z ziemniakami.

Dużą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do piekarnia. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C. (razem z formą w środku). Następnie na formę przełożyć ziemniaki i piec przez około 18 minut w temperaturze 200 °C.

Podawać na gorąco, np. z pieczonym kurczakiem, kotletem, rybką, sadzonym jajkiem lub z maślanką.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Można od razu przyprawić surowe, tylko trzeba je potem dłużej piec. Smacznego :)
Dorota [2015-11-05 13:03:42]
ziemniaki musza być koniecznie gotowane?nie można od raz surowych przyprawić
avon76 [2015-11-04 16:48:45]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.