Jeśli znudziły się Wam gotowane ziemniaki, to proponuję zrobić je nieco inaczej...
Przedstawiam prosty i bardzo łatwy sposób na smaczne i apetycznie wyglądające ziemniaczki! Wystarczy je obrać, pokroić w kostkę, chwilkę pogotować, odcedzić, wymieszać z przyprawami i olejem, a potem do piekarnika... i piec! Powiem szczerze, że to krócej się przygotowuje niż opisuje ;) Sprawdźcie sami!
Takie ziemniaki to można powiedzieć: "coś fajnego z niczego" i "tani pomysł na obiad".
Ziemniaki z piekarnika mają chrupiącą skórkę, apetyczny wygląd i świetnie smakują - to po prostu niebo w gębie :) A dowodem na te słowa, jest fakt, że one bardzo szybko znikają. Niby jest ich dużo, ale wszystkim zawsze mało ;) Przy takich ziemniaczkach dokładek nie ma końca! Czytaj więcej
Takie ziemniaczki są uwielbiane szczególnie przez dzieci, i są też fajnym rozwiązaniem dla niejadków.
Teraz w sezonie, gdzie mamy młode ziemniaczki - te pieczone wychodzą najsmaczniejsze - mniam!
Te złote ziemniaczki nadają się na każdą imprezę, ale i na zwykły, codzienny obiad. Bo to bardzo prosty, ale jakże smakowity pomysł na odmienione ziemniaki. Tak naprawdę są one świetne na obiad o każdej porze roku.
Jedno jest pewne - pieczone ziemniaczki robią wrażenie :) Są po prostu zjawiskowe... smacznego!
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w dużą kostkę. W garnku zagotować wodę, przełożyć ziemniaki i od momentu zagotowania, gotować 3 minuty, a następnie odcedzić.
Do miseczki wsypać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, rozmarynu, ziół prowansalskich, majeranku, soli i kolorowego pieprzu. Dodać olej, razem wymieszać i wlać do garnka z ziemniakami. Garnek przykryć pokrywką i potrząsnąć kilka razy, aby przyprawy dokładnie wymieszały się z ziemniakami.
Dużą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do piekarnia. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C. (razem z formą w środku). Następnie na formę przełożyć ziemniaki i piec przez około 18 minut w temperaturze 200 °C.
Podawać na gorąco, np. z pieczonym kurczakiem, kotletem, rybką, sadzonym jajkiem lub z maślanką.
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.