Sezon ogórkowy w pełni :D A my zrobiliśmy już wszystko... ogórki konserwowe, kiszone, przeróżne sałatki do słoików, surówki, mizerie, a także zupy z dodatkiem świeżych ogórków :)
Oglądamy się, a tu... jeszcze kosze i wiaderka pełne ogórków ;) I teraz pytanie, co by tu zrobić ze świeżych ogórków??
My podpowiadamy i dzielimy się przepisem na pyszną zapiekankę ziemniaczaną ze świeżymi ogórkami - hmmm... brzmi ciekawie i kusząco ;) Tak, tak można tak zrobić i powiem więcej: da się to zjeść! :)
Taką zapiekankę można zrobić na obiad również wtedy, gdy znudziły nam się już same ziemniaki - a tu proszę - tyle smakowitych dodatków, a w tym świeże, zielone i bardzo zdrowe ogóreczki :) Czytaj więcej
Zapiekanka jest prosta, łatwa do przygotowania i tania.
Takie ziemniaczki można podawać z ulubionym kotletem i dowolnymi dodatkami, równie dobrze smakują też z mizerią ;) Wtedy to będzie taki mocno ogórkowy obiad ;) A w upalny dzień można je serwować na świeżym powietrzu z maślanką lub kefirem - pychotka - mniam!
Z podanych składników wyjdzie duży garnek zapiekanki, czyli obiad na dwa dni, ale uwaga, bo te ziemniaczki znikają błyskawicznie - każdy tylko przychodzi po dokładkę... ;)
Zachęcamy do wypróbowania ziemniaczków z ogórkami i... życzymy smacznego :)
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka. Zielone ogórki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w półplasterki (jeśli mają duże ziarenka, to należy je wydrążyć). Następnie ogórki przełożyć do miski, posolić, wymieszać i ostawić na około 10 minut. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę.
Do dużej miski lub garnka przełożyć ziemniaki, cebulę, odciśnięte z soku zielone ogórki i czosnek. Dodać szczyptę rozmarynu, koperku, rozgniecionego w palcach majeranku, ostrej papryki w proszku, przyprawy do gyrosa, kurkumy, soli i kolorowego pieprzu. Na koniec dodać 3 łyżki oleju i całość ponownie wymieszać.
Na dno dużego rondla wlać 1 łyżkę oleju i przełożyć ziemniaki z dodatkami. Na górze położyć listek laurowy i przykryć rondel pokrywką. Położyć na małym ogniu i piec przez około 55 minut.
Gorące ziemniaczki podawać z dowolnym kotletem i buraczkami lub z maślanką.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.