Przepisy Extra

Ziemniaki pieczone z zielonym ogórkiem

Sezon ogórkowy w pełni :D A my zrobiliśmy już wszystko... ogórki konserwowe, kiszone, przeróżne sałatki do słoików, surówki, mizerie, a także zupy z dodatkiem świeżych ogórków :)

Oglądamy się, a tu... jeszcze kosze i wiaderka pełne ogórków ;) I teraz pytanie, co by tu zrobić ze świeżych ogórków??

My podpowiadamy i dzielimy się przepisem na pyszną zapiekankę ziemniaczaną ze świeżymi ogórkami - hmmm... brzmi ciekawie i kusząco ;) Tak, tak można tak zrobić i powiem więcej: da się to zjeść! :)

Taką zapiekankę można zrobić na obiad również wtedy, gdy znudziły nam się już same ziemniaki - a tu proszę - tyle smakowitych dodatków, a w tym świeże, zielone i bardzo zdrowe ogóreczki :) Czytaj więcej

Zapiekanka jest prosta, łatwa do przygotowania i tania.

Takie ziemniaczki można podawać z ulubionym kotletem i dowolnymi dodatkami, równie dobrze smakują też z mizerią ;) Wtedy to będzie taki mocno ogórkowy obiad ;) A w upalny dzień można je serwować na świeżym powietrzu z maślanką lub kefirem - pychotka - mniam!

Z podanych składników wyjdzie duży garnek zapiekanki, czyli obiad na dwa dni, ale uwaga, bo te ziemniaczki znikają błyskawicznie - każdy tylko przychodzi po dokładkę... ;)

Zachęcamy do wypróbowania ziemniaczków z ogórkami i... życzymy smacznego :)

Składniki:

1 ½ kg ziemniaków (waga po obraniu)
25 dag cebuli
50 dag zielonych ogórków
5 ząbków czosnku
rozmaryn
koperek
majeranek
ostra papryka w proszku
przyprawa do gyrosa
kurkuma
sól
pieprz kolorowy
4 łyżki oleju
1 liść laurowy

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka. Zielone ogórki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w półplasterki (jeśli mają duże ziarenka, to należy je wydrążyć). Następnie ogórki przełożyć do miski, posolić, wymieszać i ostawić na około 10 minut. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę.

Do dużej miski lub garnka przełożyć ziemniaki, cebulę, odciśnięte z soku zielone ogórki i czosnek. Dodać szczyptę rozmarynu, koperku, rozgniecionego w palcach majeranku, ostrej papryki w proszku, przyprawy do gyrosa, kurkumy, soli i kolorowego pieprzu. Na koniec dodać 3 łyżki oleju i całość ponownie wymieszać.

Na dno dużego rondla wlać 1 łyżkę oleju i przełożyć ziemniaki z dodatkami. Na górze położyć listek laurowy i przykryć rondel pokrywką. Położyć na małym ogniu i piec przez około 55 minut.

Gorące ziemniaczki podawać z dowolnym kotletem i buraczkami lub z maślanką.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.