Przepisy Extra

Pieczone ziemniaki na wigilijny stół

Piękne, apetyczne, pachnące, z lekko chrupiącą skórką ziemniaczki do karpia, kapusty z grzybami... mmm pycha!

Przedstawiam Wam łatwy i błyskawiczny przepis na wigilijne ziemniaki. To prosta potrawa, a jedna z najlepszych - przynajmniej tak twierdzą nasi milusińscy, którzy zazwyczaj marudzą przy karpiu, kompocie z suszu... a ziemniaczki właśnie chwalą i proszą o dokładkę! ;) Czytaj więcej

Są one inne niż te gotowane w wodzie, proces pieczenia wpływa na ich smak bardzo korzystnie.

A ziemniaki to jedna z dwunastu potraw wigilijnych - można powiedzieć, że taka podstawowa i najprostsza do wykonania ;)

Zachęcam zatem do ich wypróbowania - życząc smacznego i Wesołych Świąt :)

Pieczone ziemniaki na wigilijny stół

Składniki:

1 ½ kg ziemniaków (waga po obraniu)
sól
5 łyżek oleju
natka zielonej pietruszki (suszona)

Sposób wykonania:

Średniej wielkości ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gdy się zagotują gotować 5 minut. Następnie odcedzić i lekko ostudzić.

Do ziemniaków wlać olej i całość razem wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Przed podaniem na stół wigilijny ziemniaki posypać rozgniecioną w palcach natką zielonej pietruszki. Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.