Piękne, apetyczne, pachnące, z lekko chrupiącą skórką ziemniaczki do karpia, kapusty z grzybami... mmm pycha!
Przedstawiam Wam łatwy i błyskawiczny przepis na wigilijne ziemniaki. To prosta potrawa, a jedna z najlepszych - przynajmniej tak twierdzą nasi milusińscy, którzy zazwyczaj marudzą przy karpiu, kompocie z suszu... a ziemniaczki właśnie chwalą i proszą o dokładkę! ;) Czytaj więcej
Są one inne niż te gotowane w wodzie, proces pieczenia wpływa na ich smak bardzo korzystnie.
A ziemniaki to jedna z dwunastu potraw wigilijnych - można powiedzieć, że taka podstawowa i najprostsza do wykonania ;)
Zachęcam zatem do ich wypróbowania - życząc smacznego i Wesołych Świąt :)
Średniej wielkości ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gdy się zagotują gotować 5 minut. Następnie odcedzić i lekko ostudzić.
Do ziemniaków wlać olej i całość razem wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Przed podaniem na stół wigilijny ziemniaki posypać rozgniecioną w palcach natką zielonej pietruszki. Podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.