Przepisy Extra

Pierogi leniwe z serem

Składniki:

Ciasto:
50 dag sera (półtłustego)
1 ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
sól
Dodatkowo:
śmietana
cukier trzcinowy

Sposób wykonania:

Do miski przełożyć ser i rozgnieść go widelcem. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość razem wymieszać, zagnieść ciasto i uformować walki średnicy około 4 cm. Następnie pokroić na około 2 cm kawałki, a na środku każdego pierożka zrobić dwie kreski odwrotną stroną noża (nie jest to konieczne).

Do garnka wlać wodę i zagotować (należy to zrobić jeszcze przed wyrabianiem ciasta, bo w tym czasie jak będzie gotowała się woda, my już zrobimy pierożki). Posolić i przełożyć pierogi. Gdy wypłyną pogotować je jeszcze przez około 2 minutki i wyciągać na talerze łyżką cedzakową.

Każdego pieroga polać śmietaną i posypać cukrem trzcinowym.

Z podanych składników wyjdzie około 40 leniwych pierogów, czyli 4 porcje ;)

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Czas przygotowania ciasta to około 10-15 minut, i potem zostaje tylko gotowanie: należy wodę zagotować (pod pokrywką będzie szybciej), potem wrzucamy pierogi, a gdy wypłyną (po około 1-2 minutach) gotujemy je jeszcze 2 minutki i już gotowe - powodzenia :)
Dorota [2017-11-14 20:37:18]
Byloby super , gdyby jeszcze chociaż przybliżony czas wykonania został podany - tak , dla zupełnych laików jak ja :)
Zibi [2017-10-26 10:50:57]
Też fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia :) To musi być dobre! Dziękuję za sprawdzony sposób i pozdrawiam :)
Dorota [2017-10-19 12:07:45]
Czasami zostają mi ziemniaki, i też je dodaję,zmieniają trochę smak ale też są dobre z tartą bułką,polane masełkiem.
Janula [2017-10-15 13:29:42]
Dziękuję pięknie :)
Dorota [2017-01-18 13:29:28]
proste dobre przepisy i to sobie cenie
Alicja [2017-01-18 11:55:22]
Pani przepisy są rewelacyjne.Pozdrawiam
Editt [2017-01-12 23:43:12]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.