Do miski przełożyć ser i rozgnieść go widelcem. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość razem wymieszać, zagnieść ciasto i uformować walki średnicy około 4 cm. Następnie pokroić na około 2 cm kawałki, a na środku każdego pierożka zrobić dwie kreski odwrotną stroną noża (nie jest to konieczne).
Do garnka wlać wodę i zagotować (należy to zrobić jeszcze przed wyrabianiem ciasta, bo w tym czasie jak będzie gotowała się woda, my już zrobimy pierożki). Posolić i przełożyć pierogi. Gdy wypłyną pogotować je jeszcze przez około 2 minutki i wyciągać na talerze łyżką cedzakową.
Każdego pieroga polać śmietaną i posypać cukrem trzcinowym.
Z podanych składników wyjdzie około 40 leniwych pierogów, czyli 4 porcje ;)
Smacznego.