Polędwiczki wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w plasterki.
Do miski przełożyć polędwiczki wieprzowe, cebulę i czosnek. Dodać olej, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, jałowca i kolendry. Na koniec dodać szczyptę słodkiej papryki w proszku, ziół prowansalskich, cząbru, chili, imbiru, pieprzu ziołowego oraz soli prowansalskiej. Całość razem wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki na noc.
Następnie całość przełożyć na patelnię. Położyć na małym ogniu i delikatnie smażyć, aby polędwiczki się zrumieniły. Potem wlać 250 ml wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
Podawać z młodymi ziemniaczkami z koperek i ogórkami małosolnymi.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.