Przepisy Extra

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Składniki:

60 dag polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
15 dag cebuli (1 duża)
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
10 ziarenek kolendry
słodka papryka w proszku
zioła prowansalskie
cząber
chili
imbir
pieprz ziołowy
sól prowansalska

Sposób wykonania:

Polędwiczki wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w plasterki.

Do miski przełożyć polędwiczki wieprzowe, cebulę i czosnek. Dodać olej, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, jałowca i kolendry. Na koniec dodać szczyptę słodkiej papryki w proszku, ziół prowansalskich, cząbru, chili, imbiru, pieprzu ziołowego oraz soli prowansalskiej. Całość razem wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki na noc.

Następnie całość przełożyć na patelnię. Położyć na małym ogniu i delikatnie smażyć, aby polędwiczki się zrumieniły. Potem wlać 250 ml wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.

Podawać z młodymi ziemniaczkami z koperek i ogórkami małosolnymi.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.