Żeberka opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Przełożyć do miski, dodać olej, sok z cytryny, miód, sos sojowy, ketchup, musztardę, szczyptę ostrej papryki w proszku, kurkumy, mielonego kminku, rozmarynu, soli i pieprzu cytrynowego. Razem wymieszać i natrzeć żeberka. Dodać liść laurowy, ziarenka jałowca i ziela angielskiego. Przykryć pokrywka i włożyć do lodówki na noc.
Na drugi dzień podsmażyć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do zrumienionych żeberek przełożyć cebulę i czosnek. Razem wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.
Wlać wodę i gdy się zagotuje dusić na małym ogniu przez około 60 minut. Na sam koniec żeberka oprószyć rozgniecionym w palcach majerankiem.
Podawać na ciepło z ziemniaczkami i np. ogórkami małosolnymi
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.