Przepisy Extra

Potrawka ryżowa z grzybami

Składniki:

10 dag cebuli
6 dag pora
1 łyżka smalcu
25 dag leśnych grzybów
sól
pieprz
600 ml wody (może być także bulion)
kilka listków selera
kilka listków lubczyku
2 liście laurowe
20 dag ryżu
15 dag pomidorów (1 średni)
2 ząbki czosnku
przyprawa w płynie Maggi
majeranek
bazylia

Sposób wykonania:

Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Smalec roztopić, przełożyć do niego cebulę i por. Razem wymieszać i zrumienić. Grzyby obrać, opłukać, pokroić i przełożyć do cebuli i pora. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i smażyć przez około 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu wymieszać.

Następnie całość zalać wodą. Listki selera i lubczyku opłukać i razem z liśćmi laurowymi wrzucić do garnka. Całość razem wymieszać i zagotować. Ryż opłukać i wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu należy wymieszać aby potrawka się nie przypaliła.

Pomidora umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Do gotowej potrawki dodać pomidora i czosnek. Razem wymieszać i pogotować jeszcze razem 1-2 minuty. Przyprawić przyprawą w płynie Maggi, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Dodać szczyptę majeranku i bazylii.

Podawać na ciepło z dodatkiem sałatki z zielonej sałaty.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.35 stars based on 8 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.