Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do gorącego bulionu przełożyć cukinię, ziemniaki i listek laurowy. Wymieszać i od momentu zagotowania gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Por opłukać i pokropić w półplasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na rozgrzany smalec przełożyć por i cebulę. Razem wymieszać i podsmażyć na złoty kolor. Czosnek obrać z łusek, pokroić w kosteczkę, dodać do pora i cebuli. Razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Przełożyć do garnka z warzywami, wyjąć listek laurowy i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać szczyptę kurkumy, ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki. Razem wymieszać i na koniec przyprawić do smaku solą oraz kolorowym pieprzem.
Gorącą zupę rozlać na talerze i posypać czosnkiem suszonym w płatkach. Podawać z chrupiącą bagietką z masełkiem.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.