Przepisy Extra

Propozycja obiadowa na piątek

Składniki:

20 dag pieczarek
1 łyżka klarowanego masła
5 dag pora
30 dag zielonej papryki (2 średnie)
25 dag makaronu (np. Kokardki)
Sos serowo-śmietankowy z czosnkiem:
27 dag sera Feta (Favita)
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki mleka
1 jajko
3 ząbki czosnku
oregano
majeranek
sól
pieprz
2 łyżki pomidorów w płatkach
Dodatkowo:
1 łyżka klarowanego masła

Sposób wykonania:

Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Na patelnię przełożyć klarowane masło i pieczarki. Razem wymieszać i smażyć. Por opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Zieloną paprykę przekroić, oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Do pieczarek przełożyć por i zieloną paprykę. Razem wymieszać i smażyć.

Do wrzącej, osolonej wody wrzucić makaron i ugotować al dente. Następnie przecedzić i dodać do podsmażonych składników na patelni. Zdjąć z ognia i razem delikatnie wymieszać.

Do miski przełożyć rozkruszony ser Feta. Dodać śmietanę, mleko, surowe jajko, obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, szczyptę oregano, majeranku, soli i pieprzu. Całość zmiksować blenderem. Na koniec do masy dodać pomidory w płatkach i wymieszać.

Naczynie do zapiekania wysmarować klarowanym masłem (spód i boki). Wyłożyć całą zawartość patelni i zalać sosem serowo-śmietankowym z czosnkiem. Włożyć do piekarnika i zapiekać razem przez około 20 minut w temperaturze 160 °C.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
W dobrze wyposażonych sklepach spożywczych (szukać w przyprawach), w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepie internetowym. Pomidory w płatkach to pomidory suszone, mają one intensywny smak, dodawane są do potraw dla smaku i koloru. Można je zastąpić też świeżym pomidorem. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-13 10:04:25]
Gdzie mozna kupić pomidory w płatkach ?
Dorota W [2012-11-12 17:05:38]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.