Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Na patelnię przełożyć klarowane masło i pieczarki. Razem wymieszać i smażyć. Por opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Zieloną paprykę przekroić, oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Do pieczarek przełożyć por i zieloną paprykę. Razem wymieszać i smażyć.
Do wrzącej, osolonej wody wrzucić makaron i ugotować al dente. Następnie przecedzić i dodać do podsmażonych składników na patelni. Zdjąć z ognia i razem delikatnie wymieszać.
Do miski przełożyć rozkruszony ser Feta. Dodać śmietanę, mleko, surowe jajko, obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, szczyptę oregano, majeranku, soli i pieprzu. Całość zmiksować blenderem. Na koniec do masy dodać pomidory w płatkach i wymieszać.
Naczynie do zapiekania wysmarować klarowanym masłem (spód i boki). Wyłożyć całą zawartość patelni i zalać sosem serowo-śmietankowym z czosnkiem. Włożyć do piekarnika i zapiekać razem przez około 20 minut w temperaturze 160 °C.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.