Przepisy Extra

Zapiekanka wegetariańska z makaronem

Składniki:

50 dag makaronu (kokardki)
30 dag cebuli (2 średnie)
4 łyżki oleju
60 dag pieczarek
sól
pieprz
50 dag pomidorów
5 ząbków czosnku
bazylia
ostra papryka w proszku
20 dag żółtego sera w plasterkach
Sos:
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
zielona cebulka do dekoracji

Sposób wykonania:

Makaron kokardki wrzucić do wrzącej osolonej wody i ugotować al dente. Następnie odcedzić i ostudzić.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, sól i pieprz. Razem wymieszać i chwilkę smażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę i dodać do pieczarek. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do pieczarek. Następnie dodać bazylię i ostrą paprykę w proszku. Razem wymieszać, smażyć jeszcze 5 minut i ostudzić.

Plasterki żółtego sera pokroić w szerokie paski.

Żaroodporne naczynie wysmarować olejem i na dno naczynia wyłożyć połowę makaronu, wyłożyć połowę farszu z pieczarkami, rozłożyć połowę pasków żółtego sera, i ponownie makaron, farsz z pieczarkami i żółty ser.

Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos rozsmarować na wierzchu zapiekanki i posypać pokrojoną zieloną cebulką.

Całość zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ślicznie dziękuję za pochwałę :) i bardzo się cieszę, że zapiekanka się udała i że smakowała :)
Dorota [2012-03-28 19:53:26]
Cieszę się, że zapiekanka smakowała :) Pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-23 14:54:31]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.