Makaron kokardki wrzucić do wrzącej osolonej wody i ugotować al dente. Następnie odcedzić i ostudzić.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, sól i pieprz. Razem wymieszać i chwilkę smażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę i dodać do pieczarek. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do pieczarek. Następnie dodać bazylię i ostrą paprykę w proszku. Razem wymieszać, smażyć jeszcze 5 minut i ostudzić.
Plasterki żółtego sera pokroić w szerokie paski.
Żaroodporne naczynie wysmarować olejem i na dno naczynia wyłożyć połowę makaronu, wyłożyć połowę farszu z pieczarkami, rozłożyć połowę pasków żółtego sera, i ponownie makaron, farsz z pieczarkami i żółty ser.
Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos rozsmarować na wierzchu zapiekanki i posypać pokrojoną zieloną cebulką.
Całość zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.