Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ser Feta pokroić w kostkę.
Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą do kurczaka, słodką papryką w proszku, kolorowym pieprzem i zrumienić na oleju (2 łyżkach). Por opłukać, pokroić w półplasterki i dodać do kurczaka. Wymieszać i razem jeszcze chwilę smażyć. Pod koniec smażenia dodać obrane i zmiażdżone ząbki czosnku.
Kolejne 2 łyżki oleju wlać do żaroodpornego naczynia. Następnie przełożyć do niego makaron, kurczaka z porem i czosnkiem wraz z tłuszczem, ser Feta i pomidory z puszki. Na koniec dodać szczyptę bazylii i oregano. Całość razem wymieszać.
Żaroodporne naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez 15-20 minut w temperaturze 180 °C. Przed podaniem zapiekankę posypać rzeżuchą.
Podane składniki wystarczą na około 7-8 porcji.
Smacznego.