Jeśli przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego to polecam przepyszne, słodkie kruche ciasto z dodatkiem owoców - u mnie mrożone jagody z własnego zbioru - jeszcze się dochowały ;)
Przed podaniem posypujemy je słodkim cukrem pudrem - mmm... całość po prostu rozpływa się w ustach!
To bardzo łatwe i proste do zrobienia ciasto - do popołudniowej herbatki czy kawusi idealne. I co ważne uda się każdemu :)
Ciasto pięknie prezentuje się na stole, ma takie ładne kolorowe - jagodowe warstwy :) Jest idealne jako ciasto na niedzielę, ale też śmiało można podać je na urodzinowy, czy imieninowy stół. Czytaj więcej
W sezonie letnim świetnie smakuje serwowane na świeżym powietrzu, a dodatkowo udekorowane zielonymi listkami - np. mięty lub melisy - wygląda obłędnie!
Ten jagodowiec na kruchym cieście można piec praktycznie przez cały rok - bo w sezonie, gdy są jagody - ze świeżymi owocami, a poza sezonem - z mrożonymi - w tym celu warto sobie zamrozić kilka woreczków z jagodami np. po 10 dag - bo taka niewielka ilość do ciasta zupełnie nam wystarczy :)
Zachęcam do wypieku - może już w najbliższy weekend ktoś się skusi? ;)
Życzę powodzenia i smacznego :)
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać masło i żółtka. Całość razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Zrobić kulę i schłodzić w lodówce.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ¾ kruchego ciasta, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż piana będzie szklista. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, olej i razem zmiksować.
Na podpieczone kruche ciasto rozsmarować dżem z jagód, a na nim rozłożyć pianę z białek. Na górę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto (¼). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 30 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.
Przed podaniem na stół kruchą jagodową pychotkę posypać cukrem pudrem.
Smacznego.