Przedstawiam Wam wyjątkowo szybką, prostą, tanią, smaczną i małokaloryczną zupę krem z cukinii.
Oprócz cukinii w jednej misce znajdziemy jeszcze aromatyczny czosnek i chrupiące pestki dyni.
Całość smakuje super - polecamy!
Jeśli nie macie pomysłu na zupę, macie mało czasu na gotowanie, mało produktów lub też nie wiecie co zrobić z cukinii - to ten przepisjest właśnie dla Was :)
Smacznego :)
Cukinię opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (jeśli ma twarde pestki lub skórkę to usunąć). Przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać szczyptę lubczyku rozgniecionego w palcach, soli i czarnego pieprzu. Razem wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut (do miękkości cukinii, a właściwie jej skórki, jeśli będzie miała).
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cukinii i zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec dodać masło i wymieszać.
Pestki z dyni uprażyć na suchej patelni. Szczypiorek opłukać i pokroić.
Gorącą zupę krem przelać na talerze, a na koniec posypać pestkami dyni i szczyptą szczypiorku.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.