Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Dynię i ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Imbir również obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kosteczkę.
Do cebuli przełożyć dynię, ziemniaki i imbir. Zalać wodą, dodać goździki, szczyptę gałki muszkatołowej, kurkumy, Vegety, pieprzu i soli. Garnek przykryć pokrywką i gdy się zagotuje gotować pod przykryciem przez około 15 minut na średnim ogniu.
Następnie zdjąć z ognia i wyciągnąć z garnka goździki. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok. Następnie przełożyć do zupy, dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i całość razem zmiksować blenderem na gładką masę.
Podawać na gorąco z dodatkiem zrumienionego na suchej patelni słonecznika i ze szczyptą suszonego lubczyku.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.