Przepisy Extra

Rozgrzewający dyniowo-imbirowy krem

Składniki:

Zupa krem:
10 dag cebuli
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
1 kg dyni (waga po obraniu)
30 dag ziemniaków (waga po obraniu)
2 dag imbiru (korzenia)
ok. 700 ml wody (może być bulion)
4 goździki
gałka muszkatołowa
kurkuma
Vegeta
pieprz
sól
3 ząbki czosnku
majeranek
Dodatkowo:
słonecznik
lubczyk

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Dynię i ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Imbir również obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kosteczkę.

Do cebuli przełożyć dynię, ziemniaki i imbir. Zalać wodą, dodać goździki, szczyptę gałki muszkatołowej, kurkumy, Vegety, pieprzu i soli. Garnek przykryć pokrywką i gdy się zagotuje gotować pod przykryciem przez około 15 minut na średnim ogniu.

Następnie zdjąć z ognia i wyciągnąć z garnka goździki. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok. Następnie przełożyć do zupy, dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i całość razem zmiksować blenderem na gładką masę.

Podawać na gorąco z dodatkiem zrumienionego na suchej patelni słonecznika i ze szczyptą suszonego lubczyku.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.