Wątróbkę drobiową opłukać, zalać zimną wodą, moczyć przez około 30 minut, ponownie opłukać i osączyć z wody. Oczyścić z błonek, pokroić w dużą kostkę i przełożyć na patelnię teflonową. Odparować z wody i lekko zrumienić na suchej patelni (wtedy problem z pryskaniem oleju podczas smażenia wątróbki mamy rozwiązany).
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Dodać do wątróbki razem z olejem, wymieszać i zeszklić cebulę. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę (średniej wielkości). Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kosteczkę. Na patelnię z wątróbką przełożyć jabłko i czosnek. Razem wymieszać i całość jeszcze chwilę smażyć. Dodać szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, mielonego kminku, ziół prowansalskich i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi.
Do 1 ½ szklanki wody dodać koncentrat pomidorowy i razem wymieszać. Całość wlać do wątróbki, ponownie wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać natkę zielonej pietruszki i wymieszać.
Wątróbkę w sosie podawać na ciepło np. ryżem. Danie jest przepyszne – smakuje nawet tym, którzy za wątróbką nie przepadają. Jego kolejną zaletą jest bardzo krótki czas przygotowania.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.