Wątróbkę drobiową oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Mąkę pszenną wymieszać z ostrą papryką w proszku. Kawałki wątróbki obtoczyć w tej mące i zrumienić na rozgrzanym oleju (6 łyżkach).
Na drugiej patelni rozgrzać pozostały olej (3 łyżki). Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Wymieszać i chwilkę razem smażyć. Czosnek obrać, zmiażdżyć i razem z wątróbką przełożyć do cebuli. Wlać ½ litra wody, całość razem wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 10 minut (od momentu zagotowania).
Do miseczki przełożyć musztardę, śmietanę, szczyptę soli morskiej i kolorowego pieprzu. Dokładnie rozmieszać i przełożyć do patelni z wątróbką. Całość dokładnie wymieszać i już nie gotować.
Wątróbkę z marchewką podawać na ciepło z całymi ugotowanymi ziemniaczkami (najlepiej z młodymi ziemniakami z dodatkiem koperku).
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.