Przepisy Extra

Wątróbka z marchewką w musztardowym sosie

Wątróbka z marchewką w musztardowym sosie

Składniki:

80 dag wątróbki drobiowej
7 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
9 łyżek oleju
25 dag cebuli
20 dag marchewki
3 ząbki czosnku
3 łyżki musztardy
2 łyżki śmietany 18%
sól morska
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Wątróbkę drobiową oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Mąkę pszenną wymieszać z ostrą papryką w proszku. Kawałki wątróbki obtoczyć w tej mące i zrumienić na rozgrzanym oleju (6 łyżkach).

Na drugiej patelni rozgrzać pozostały olej (3 łyżki). Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Wymieszać i chwilkę razem smażyć. Czosnek obrać, zmiażdżyć i razem z wątróbką przełożyć do cebuli. Wlać ½ litra wody, całość razem wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 10 minut (od momentu zagotowania).

Do miseczki przełożyć musztardę, śmietanę, szczyptę soli morskiej i kolorowego pieprzu. Dokładnie rozmieszać i przełożyć do patelni z wątróbką. Całość dokładnie wymieszać i już nie gotować.

Wątróbkę z marchewką podawać na ciepło z całymi ugotowanymi ziemniaczkami (najlepiej z młodymi ziemniakami z dodatkiem koperku).

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.