Wątróbka - hmm... jedni ją uwielbiają, a drudzy nienawidzą ;) Ja przyznam się szczerze, kiedyś jej bardzo unikałam, a teraz się nią zajadam!
Tym razem przygotowałam wątróbkę z trochę innym dodatkiem... a mianowicie z królową jesiennego stołu - czyli z dynią :)
Wątróbka z dynią to bardzo szybkie i dietetyczne danie obiadowe. Oprócz dyni, do wątróbki dodajemy jeszcze aromatyczną cebulkę, soczyste jabłuszko i przyprawy... Do tego przepisu wybieramy najdelikatniejszą wątróbkę, czyli tę z kurczaka. Czytaj więcej
To danie jest idealne na każdą porę roku - smacznego :)
Wątróbkę zamoczyć w zimnej wodzie, oczyścić z błonek, opłukać i odcedzić z wody. Wyłożyć na patelnię teflonową i odparować z wody. Dodać olej i lekko zrumienić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do wątróbki, razem wymieszać i chwilkę smażyć. Jabłka i dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do wątróbki, razem wymieszać i chwilkę smażyć. Następnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i razem wymieszać. Na koniec dodać szczyptę przyprawy do gyrosa, imbiru, natki zielonej pietruszki oraz przyprawić solą i kolorowym pieprzem do smaku.
Całość razem wymieszać i podawać na gorąco, np. z ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.