Przepisy Extra

Przepyszne leczo z białą kiełbasą

Składniki:

15 dag słoniny wędzonej
40 dag białej kiełbasy
25 dag cebuli
25 dag żółtej papryki
1 kg cukinii (waga po obraniu)
40 dag pomidorów
4 ząbki czosnku
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
kminek
majeranek
sól
pieprz
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i stopić. Białą kiełbasę obrać z osłonki, podzielić na kawałki i przełożyć na patelnię. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Białą kiełbasę i cebulę przełożyć na patelnię, razem wymieszać i smażyć.

Żółtą paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w kostkę. Cukinię obrać ze skórki, czyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Cukinię razem z żółtą papryką przełożyć na patelnię, razem wymieszać i smażyć do miękkości na małym ogniu. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać do leczo.

Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę i dodać do leczo pod koniec smażenia. Następnie dodać szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, kminku i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do leczo.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.