Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i stopić. Białą kiełbasę obrać z osłonki, podzielić na kawałki i przełożyć na patelnię. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Białą kiełbasę i cebulę przełożyć na patelnię, razem wymieszać i smażyć.
Żółtą paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w kostkę. Cukinię obrać ze skórki, czyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Cukinię razem z żółtą papryką przełożyć na patelnię, razem wymieszać i smażyć do miękkości na małym ogniu. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać do leczo.
Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę i dodać do leczo pod koniec smażenia. Następnie dodać szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, kminku i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do leczo.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.