Przepisy Extra

Puree ziemniaczane z dynią

To coś innego z dyni, i ziemniaki zrobione inaczej ;) Ugotowane razem ziemniaki z dynią, pozwalają na użycie jednego garnka mniej (tym mniej pracy dla nas, bo nie trzeba myć dodatkowego garnka). To purée zyskuje na zdrowych właściwościach, które ma w sobie dynia. Takie ziemniaczano-dyniowe purée świetnie smakuje i pasuje do wszystkiego. Większość moich gości nie wyczuło, że w tych ziemniakach jest dynia ;)

Składniki:

1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
½ kg dyni (waga po obraniu)
2 łyżki masła
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
sól morska

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać, opłukać i wrzucić do wrzącej wody. Gotować po przykryciem przez około 10-15 minut. Dynię obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Następnie dodać do garnka, w którym gotują się ziemniaki i gotować razem do miękkości.

Do odcedzonych ziemniaków i dyni dodać masło, szczyptę ostrej papryki w proszku i gałki muszkatołowej. Przyprawić do smaku solą morską. Całość ubić tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę (ubijać długo i energicznie, do uzyskania pożądanej masy).

Z masy formować gałkownicą apetyczne kulki, udekorować zieleninką i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.4 stars based on 8 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.