To coś innego z dyni, i ziemniaki zrobione inaczej ;) Ugotowane razem ziemniaki z dynią, pozwalają na użycie jednego garnka mniej (tym mniej pracy dla nas, bo nie trzeba myć dodatkowego garnka). To purée zyskuje na zdrowych właściwościach, które ma w sobie dynia. Takie ziemniaczano-dyniowe purée świetnie smakuje i pasuje do wszystkiego. Większość moich gości nie wyczuło, że w tych ziemniakach jest dynia ;)
Ziemniaki obrać, opłukać i wrzucić do wrzącej wody. Gotować po przykryciem przez około 10-15 minut. Dynię obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Następnie dodać do garnka, w którym gotują się ziemniaki i gotować razem do miękkości.
Do odcedzonych ziemniaków i dyni dodać masło, szczyptę ostrej papryki w proszku i gałki muszkatołowej. Przyprawić do smaku solą morską. Całość ubić tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę (ubijać długo i energicznie, do uzyskania pożądanej masy).
Z masy formować gałkownicą apetyczne kulki, udekorować zieleninką i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.