Makaron ugotować na pół miękko w solonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i ponownie odcedzić. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę i razem zrumienić na oleju. Czerwoną paprykę i czosnek pokroić w kostkę. Dodać do zrumienionych pieczarek. Razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Szynkę i boczek pokroić w kostkę, dodać do pieczarek, wymieszać i chwilę razem podsmażyć.
Do dużego garnka przełożyć makaron i usmażone pieczarki z dodatkami. Dodać masło, słodką paprykę w proszku, majeranek, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wyłożyć do rondla. Żółty ser pokroić w paski i rozłożyć na makaronie z farszem. Rondel przykryć pokrywką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 150-160 °C.
Podawać na ciepło. Zapiekankę można polać ketchupem.
Smacznego.